Cílené DDos útoky na Hlídače státu 12. a 13.1. 2023

Modrý Květinový Pozvánka Na Veletrh Květin 2

Během minulého týdne se stal Hlídač státu spolu s dalšími servery součástí velkého hackerského útoku, kvůli kterému nebyl náš web ve dnech 12. a 13.1. zcela funkční. Dat se útoky nijak nedotkly, šlo pouze o snahu znepřístupnit webové stránky. Intenzita útoků od čtvrtka značně rostla, i přes neustálou snahu se nám vzhledem k omezeným možnostem nedařilo zabránit vyřazení webu. 

Cílené DDos útoky souvisely s probíhajícími volbami a zapříčinily nedostupnost či špatnou odezvu webů. Kromě Hlídače státu byly mj. napadeny weby Programydovoleb.cz, ČSÚ, některé weby prezidentských kandidátů i médií (např. Deník N). Podle firmy Avast Threat Labs za útoky stojí již známá proruská hackerská skupina, která se snažila vyřadit z provozu weby zemí podporujících Ukrajinu.

V případě Hlídače státu se podařilo web s pomocí kolegů z bits4s a dalších zprovoznit během pátku. Na prevenci proti dalším útokům aktivně pracujeme. Za nedostupnost se omlouváme.

Pokud byste nám chtěli pomoci (nejen v boji proti hackerům, ale i korupci), přispějte na náš transparentní účet.

[sc name=“darujme“ ][/sc]

 

Komentáře k “Cílené DDos útoky na Hlídače státu 12. a 13.1. 2023

  1. Útoky na Hlídače státu jsou připomínkou důležitosti ochrany svobody projevu a schopnosti novinářů a aktivistů držet vládu zodpovědnou. Je to také připomínka zranitelnosti online infrastruktury vůči útokům.

    Hlídač státu pracuje na vyšetřování útoků a na přivedení pachatelů k zodpovědnosti. Organizace také pracuje na zlepšení svých bezpečnostních opatření, aby zabránila budoucím útokům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *