Hlídáme, abyste nemuseli zvát politiky na pivo

Snímek Obrazovky 2023 09 18 V 9.26.45

Víte, že každý občan zve stát ročně na dvě stovky piv? Představte si půllitr piva jako státní zakázky, které platíme my všichni. Z nich 10 % upije každý rok korupce. V soukromých kapsách tak mizí až 75 miliard korun, což je zhruba 2,5 miliardy půllitrů. To je 250 piv ročně na každého z nás. Důvodem jsou nedostatečná protikorupční opatření. Nejčastější krádeže jsou „provize“ za veřejné zakázky. Naší prací je jejich eliminace. Přidáte se?

Jak Hlídač funguje a proč má obrovský vliv na hospodaření státu? Jde o promyšlený systém, který stahuje, ukládá a třídí všechna dostupná data státu (ano, i ty, o kterých si politici myslí, že je nikdo nenajde) v reálním čase. Na jednom místě tak najdete propojené a zanalyzované všechno: veřejné zakázky, dotace, sponzory politických stran, vyjádření politiků, dění v Parlamentu ČR, funkčnost státních webů, chování úřadů a mnohem víc. Každá organizace, politik či osoba napojená na státu (tj. většinou příjemci dotací, dodavatelé, sponzoři politických stran aj.) má svůj profil, kde jsou všechna data jí týkající se. Vaší práce je ta zábavnější činnost: najít, jestli je něco podezřelého např. ve veřejných zakázkách (nebo dotacích, sponzorství…) a pořešit to poté s daným politikem/úřadem.

Ke transparentnosti a nekorupčnímu hospodaření s veřejnými penězi pomáhá každý z vás, stačí pár malých krůčků. Čím víc hlídačů, tím lepší Česko.

Praktický příklad využití HlídačeV naší obci má být nový most přes řeku, dostali jsme na to od státu dotaci. Aby byl most postaven, musí obec najít dodavatele – vypíše veřejnou zakázku.

  1. Krok: vyhledám si profil obce (chytré hledání ukazuje rovnou nejrelevantnější možnosti).
  2. Krok: na profilu obce vidím spoustu informací (K-Index – tj. jak obec během let hospodaří; starostu, dotace i smlouvy), zajímají mě veřejné zakázky.
  3. Krok: naše obec vyhlásila výběrové řízení na stavbu mostu – to znamená, že vytvořila veřejnou zakázku. Tu si najdu (buď podle data, klíčového slova, oboru atd.) a vidím, kdo a za kolik ji vysoutěžil.
  4. Krok: našel jsem zakázku, vidím o ni na Hlídači obecné info – vítězného dodavatele a cenu, která je podezřele obrovská. 
  5. Krok: když se podívám třeba na profil dodavatele, tak zjistím, že je ještě ke všemu spjatý se starostou a do stavby mostu jeho firma ani neexistovala. 
  6. Krok: konfrontuji starostu, aby mi vysvětlil podezřelou veřejnou zakázku a chci o ni vědět všechno – mám na to jako občan právo. Pokud nespolupracuje, posílám 106ku a čekám na vysvětlení. Jestliže jde o podvod, právě jsem sesadil starostu během šesti kroků.

Ušetřily se tak desítky tisíc, které měly padnout do soukromých kapes.  

 
KDE SE VZALA ČÍSLA:
Částka 75 miliard je maximální odhad Libora Žídka, konkrétně analýza zpravodajského ekonomického deníku E15.
Samozřejmě, že přesně se míra korupce vyčíslit nedá, ale z veřejných zakázek se ztratí v průměru 7 – 17%. Zmíněných 10 % nám přijdou jako reprezentativní průměr. 
 
Důležité podklady k výzkumu: