Nápověda jak vyhledávat

Známe další platy soudců

Platy Soudců Za Rok 2023

Platy soudců jsou nyní nově doplněny v našem projektu PLATY ÚŘEDNÍKŮ. Informovali jsme vás o naší aktivitě už dříve v tomto podrobném článku, kde jsme popsali hlídání platů úředníků. Nyní tam přibyly platy soudců.

Jaké platy berou soudci?

Při nedávno rozvířené debatě (např. iDNES 25.5.24 nebo AKTUÁLNĚ.cz z 3.6.24) na téma odměňování soudců jsme si řekli, že by bylo dobré nasměrovat naše dotazování pro projekt tímto směrem. A přestože víme, že platy soudců jsou dané zákonem*, neváhali jsme a zeptali jsme se na platy všech soudců v České republice a to za roky 2018 – 2023.

Soudců je přes 3100 a působí v 99 soudech.

Máme v databázi:

  • soudy obvodní (Praha 1 – 10),
  • městské (Praha, Brno),
  • okresní (75 soudů),
  • krajské (7 soudů),
  • Nejvyšší soud,
  • Nejvyšší správní soud,
  • Vrchní soudy v Praze a Olomouci
  • a Ústavní soud. 
Platová Základna Pro Výpočet Platu Soudců Pro Roky 2018 2023 (1)

*) Platy soudců jsou stanoveny zákonem č. 236/1995 Sb., kde jsou přesně specifikovány jednotlivé koeficienty, kterými se násobí tzv. platová základna. Ve stručnosti to znamená, čím déle je soudce v úřadě, tím vyšší je koeficient. Pokud je pak soudce jmenován do vyšší funkce v senátu a stává se např. místopředsedou nebo předsedou, koeficient se náležitě zvyšuje. Platová základna je obvykle každý rok vyhlašována MPSV a jde o násobek průměrné dosažené mzdy podle zveřejněných údajů statistického úřadu za předminulý kalendářní rok. Platová základna pro rok 2018 činila 84234 Kč a pro loňský rok 113709 Kč (viz graf výše). Přes vše uvedené nemají všichni soudci stejné platy, protože někteří pracují na částečný úvazek, jiní v určitém roce pracovali jen pár měsíců a různé mohou být i tzv. náhrady výdajů nebo naturální plnění §32 a 33.

U několika soudů jsme data získali začátkem roku, tehdy šlo ale pouze o platy nejvyššího vedení instituce – ředitel, jednotliví vedoucí, předseda a místopředsedové soudů. Šlo o Nejvyšší soud, Nejvyšší správní soud, Ústavní soud a Vrchní soudy v Praze a Olomouci. I těch jsme se nyní zeptali i na všechny ostatní soudce.

Jak soudy reagovaly?

Zjistili jsme, že soudy v ČR používají na mzdovou agendu jednotný software a tedy že nezpracovávají platy soudců nějakým složitým nebo snad dokonce manuálním způsobem. Věřili jsme, že valná většina soudů tak požadovaná data bez komplikací a zdarma poskytne pravděpodobně už v prvním týdnu od přijetí žádosti. 

Takřka obratem, bez obstrukcí, bezplatně, se stručnou průvodní zprávou, která často končila podporou našeho úsilí o transparentnost státu, dorazily požadované informace od 50 soudů. U těchto soudů ročně soudí od 7 do 138 soudců (nejčastěji pak kolem 20 soudců).

Těšili jsme se, že další soudy budou pokračovat podobně. Pletli jsme se!

Stížnosti soudům

Informace za desítky tisíc!

Informační zákon, na jehož základě jsme se soudů ptali, umožňuje v za určitých podmínek žádat úhradu nákladů na zpracování odpovědi. A některé soudy nás o úhradu požádaly. Svůj nárok odůvodnily často velmi detailně rozepsanou kalkulací všech kroků. Z ní jsme pochopili, že úředníci soudu odpovědní za tuto agendu, by museli učinit celou řadu úkonů nad rámec obvyklých povinností. Vyčíslené náklady se obvykle pohybovaly mezi 400 Kč až 1200 Kč, což se dá považovat za adekvátní nárok. Právě takové částky jsme neváhali uhradit. 

Ovšem pak jsme četli další odpovědi a nestačili se divit. Celkem 20 soudů vyčíslilo náklady na zpracování odpovědi ve výši nad 2000 Kč, a to už jsme považovali přinejmenším za neadekvátní. Zvláště pokud přihlédneme ke zmíněnému jednotnému mzdovému softwaru a také k tomu, že např. i Krajský soud v Ostravě (přes 130 soudců ročně) poskytl požadované informace za všechna požadovaná léta v řádné lhůtě a zcela zdarma. Nebo Městský soud Praha (přes 190 soudců ročně), který si účtoval pouhých 800 Kč. 

A jaké byly nejvyšší žádané částky, které jsme si museli číst několikrát, abychom se ujistili, že nejde o překlep?

Naprostým rekordmanem bylo 79 400 Kč Obvodním soudem pro Prahu 4

(přibližně 50 soudců)

Druhá byla 18 292 Kč Obvodním soudem pro Prahu 1

(přibližně 50 soudců)

Třetí nejvyšší žádaná částka byla 11 000 Kč Krajským soudem v Ústí nad Labem

(působí u něj asi 110 soudců)

Informace o platech jednoho ze soudů projektu Platy úředníků

Část náhledu na informace o platech jednoho z 99 soudů na webu projektu Platy úředníků

Image

Nastal čas na stížnosti

V případě těchto těžko uvěřitelných částek jsme využili našeho práva žadatele a na tyto soudy jsme odeslali stížnosti. Soudy zareagovaly v několika případech požadavkem na prodloužení lhůty a upustily od úhrady, což jsme bez problémů akceptovali. Ostatní postoupily stížnost svému nadřízenému orgánu, kterým je v tomto případě Ministerstvo spravedlnosti. 

Ministerstvo spravedlnosti rozhodlo pouze v pěti případech v náš prospěch a nařídilo soudům poskytnout nám údaje bezplatně. Důvodem pro takové rozhodnutí nebyly naše argumenty o jednotném softwaru nebo poukázání na to, že jinde to jde zdarma nebo za několikanásobně nižší částku.

Odůvodnili to tak, že kalkulace soudů byly příliš vágní, nebo nepřesné. V ostatních jedenácti případech byla podle Ministerstva spravedlnosti kalkulace soudu detailní a tedy naše stížnost nebyla důvodná

Všechny soudy pohromadě!

U každého soudu na webu PLATY ÚŘEDNÍKŮ najdete po rozkliknutí náš komentář o tom, jak konkrétní instituce komunikovala, jaká data poskytla nebo jak v případě stížnosti postupovalo Ministerstvo spravedlnosti. A samozřejmě si můžete projít veškeré platy soudců, tak jak nám byly poskytnuty. 

Pouze v několika případech jsme platy dopočítávali z poskytnutých koeficientů za jednotlivé kategorie a počet soudců. Při dopočítávání jsme ale v takovém případě z nedostatku dalších údajů nemohli uvést potenciální zkrácené úvazky nebo jiné nestandardní náhrady či plnění.