Nápověda jak vyhledávat

Nápověda 10: Jaké platy mají soudci ve vašem městě

Platy soudci

Soudci – jako státem placení zaměstnanci – byli v hledáčku našeho Hlídače pochopitelně také. Jejich platy jsme konfrontovali s historickými daty a tady vám předkládáme výsledky.

Zákon č. 106/1999 Sb. zná snad každý. Pomocí něho totiž může veřejnost (a samozřejmě i reportéři, investigativní novináři a aktivisté) požádat stát, aby jim sdělil informace, které nejsou v režimu tajné.

A stát mám povinnost do stanovené lhůty tomuto požadavku vyhovět.

Platy nejsou státní tajemství

Zasedli jsme tedy za klávesnice a začali oslovovat orgány územních samospráv nebo orgány státní správy a další úřady, mimo jiné státní podniky, aby nám informace o platech manažerů nebo vedoucích pracovníků sdělili.

Posbírali jsme (k srpnu 2024) informace z celkem 374 organizací a vše si uložili do databáze. Navíc, jsme si uložili také starší informace, abychom měli časové hledisko a mohli se na růst nebo pokles platů dívat z širší perspektivy.

V této nápovědě si ukážeme, jak odpovědět na otázku, jaké platy mají soudci. Zajímáme se například o Krajský soud v Plzni. Určitě bude pro vás zajímavé, že i v této databázi funguje našeptávání, které vám hodně zrychlí hledání.

Do vyhledávání tedy začněte psát:

Krajský soud

a šipkou nahoru dolu nebo myší vyberte Krajský soud v Plzni.

Jaké platy mají soudci

A ve výsledku najdete graf vývoje platů na tomto soudu. Můžete se také podívat na platy předsedy soudu a soudců od roku 2018.

Pohybem myši nad grafem si můžete zobrazit hodnoty platů v daném roce.

Jaké platy mají soudy