Nápověda jak vyhledávat

Jak využíváme AI v Hlídači

Využíváme AI

Už 4 roky využíváme spoustu vlastních „machine learning“ a AI nástrojů. Většinou nejsou vidět nebo se projevují ve zdánlivě běžné funkčnosti. Postupně Vám je budeme představovat a nyní vám představíme milou maličkost.

AI všude kolem nás, pro nás pracuje

AI analyzuje fotografie a napovídá nám, abychom usnadnili práci administrátorovi našich systémů. Co nejvíce věcí automatizujeme.

K srpnu 2024 máme na Hlídači zhruba 6 mil. smluv

První věc, kterou při nahrání fotky uděláme je, že na ni zcela automaticky identifikujeme obličeje a administrátora necháme vybrat ten správný. Ten (obličej) poté zcela automaticky ořízneme a uložíme na server.

Např. u této fotky. Po stáhnutí fotky pomocí poměrně primitivního ML modelu identifikujeme obličeje, ořízneme a pokud jich je více, tak necháme administrátora vybrat správný.

Před rokem jsme přidali další krok, kterým odstraníme pozadí. Výsledek však vidíte až nyní. Proč? Protože výsledky byly občas mizerné. Zejména výrazné (ženské či Ševčíkovi) vlasy byly odstraněny s pozadím. Před pár dny jsme našli mnohem kvalitnější model, který je již dobře použitelný a výsledky se dají použít veřejně.

Posuďte sami – ukázka originál fotky, výstupu ze „starého modelu“ a z nového.

Toto je nenápadný AI pomocník, který nám umožnil zpracovat, upravit a zlepšit několik tisíc fotek během pár hodin.

Příště se podíváme na to, co všechno děláme se smlouvami. Je toho na několik dílů…