Nápověda jak vyhledávat

Hlídač státu se připojil k petici o digitalizaci

Hlídač státu se připojil k petici o digitalizaci Tiskové zprávy petici,digitalizaci

Hlídač státu se připojil k petici „Výzva za strategický přístup k digitalizaci“, ve které odborníci a organizace vyzývají stát, aby dále rozvíjel a zkvalitňoval digitální služby. Petici, podepsanou v říjnu 2024, podpořilo více než 600 subjektů.

Pokračujme v promyšlené digitalizaci, vyzývají stát organizace i odborníci

Digitalizace státní správy a služeb státu přináší řadu pozitivních změn, které zlepšují fungování společnosti a kvalitu života občanů. Moderní státy stále častěji využívají technologie k zefektivnění procesů, zlevnění provozu státních institucí a zvýšení transparentnosti. Díky tomu mohou občané snáze a rychleji vyřizovat své záležitosti, a to vše s vyšší mírou kontroly nad veřejnými službami.

Technologické inovace umožňují státní správě lépe reagovat na potřeby obyvatel, eliminovat byrokracii a zároveň poskytovat přesné a spolehlivé informace. Zavedení digitálních systémů a otevřených datových platforem umožňuje občanům přímý přístup k informacím o veřejných výdajích, smlouvách nebo dotacích, což vede k vyšší důvěře ve státní správu a její transparentní rozhodování.

Petici jsme podpořili

„Digitalizace státu ve výsledku zlepšuje společnost a kvalitu života. Všechny moderní státy dnes využívají technologie pro zlevnění a vyšší transparentnost fungování státního aparátu a usnadnění řešení životních záležitostí občanů. V Hlídači státu děláme maximum pro to, abychom co nejvíce otevírali kontrolu nad státní správou veřejnosti,“ říká Michal Bláha, ředitel Hlídače státu.

Petici již podpořilo 600 občanů a institucí jako České priority, Česko.Digital, Datlab Institut, Hlídač státu, Lobbio, Nadace OSF, Open Content, Otevřená města a STEM.

Petice je stažení také u nás