Nápověda jak vyhledávat

Platy: Dopravní podniky měst a krajů

Platy: Dopravní podniky měst a krajů

Tentokrát jsme se zaměřili v rámci našeho projektu Platy úředníků na dopravní podniky měst a krajů a o krajské a místní správy a údržby komunikací. Do širokého portfolia úřadů, soudů, příspěvkových organizací, státních podniků a dalších institucí našeho projektu Platy úředníků, jsme po soudech od srpna začali přidávat další várku subjektů. Beze zbytku všechny přímo i nepřímo hospodaří s veřejnými prostředky, zajišťují služby pro veřejnost a zřizovány, vlastněny nebo řízeny jsou samosprávnými celky, ať už jde o příspěvkové organizace, s.r.o. nebo akciové společnosti. Tedy – stošestkové povinné subjekty. 

Jak je někdy náročné získat odpověď na žádost o informace, ačkoliv je na naší straně jeden z nejužitečnějších zákonů, tím jsme se zabývali v předchozím textu. Přestože nám v současné době nezbývá než čekat na odpovědi dotazovaných podniků nebo na vyjádření úřadů, které rozhodují o našich stížnostech či odvoláních, těšíme se z dochvilnosti a pečlivosti těch, jejichž data už máme.

Splněno na jedničku s hvězdičkou

V seznamu oslovených dopravců jsme měli i jeden maličký obecní dopravní podnik. Po přijetí naší žádosti jako jeden z prvních v řádné lhůtě odpověděl a sdělil nám plat i odměny za jedinou osobu ve vedoucí funkci: “jednatel – řidič autobusu”. Po kontrole jsme zjistili, že podnik vlastní jediný autobus, kterým rozváží školáčky. Vzhledem k velikosti podniku nebude tento zobrazen na webu projektu, protože jej nelze porovnat s ostatními velkými podniky statutárních měst a krajů. 

Jak nám odpovídají na dotazy na platy?

Celkem jsme oslovili 18 dopravních podniků:

  • 12 z nich je akciových společností,
  • 4 společnosti s ručením omezeným a
  • 2 příspěvkové organizace.

Správ a údržeb silnic je na našem seznamu celkem 16. Mezi nimi je 11 příspěvkových organizací, 4 akciové společnosti a jedno s.r.o.

Více než třetina z nich nám ihned nebo po krátkém upřesňování data bez zbytečných obstrukcí poskytla a už je můžete najít na webu projektu v oblasti doprava (přesněji pak v podkategoriích dopravní podniky a správy komunikací). U části zbývajících čekáme po prodloužení lhůty či zpracování úhrad na přijetí žádaných informací o platech a odměnách. S posledními společně čekáme na rozhodnutí nadřízeného orgánu o tom, jak naloží s našimi stížnostmi a odvoláními (proti rozhodnutí o neposkytnutí informací).

Platy: Dopravní podniky měst a krajů
(obrázek je platný ke dni 9. září 2024)

Mimochodem, seznam dotazovaných institucí pro projekt Platy úředníků plánujeme rozšířit ještě o další povinné subjekty a to ještě tento rok. Předběžně by mělo jít o několik desítek institucí, které hospodaří s miliardovými rozpočty.