Pohlídejte si svého oblíbeného politika

Jistě víte, že Hlídač Smluv umožňuje prohledávat Registr smluv podle textu, úřadů a firem. Hledání a přehledy podle firem jsou skvělé, pokud hledáte něco specifického či se soustředíte na tuto konkrétní firmu (např. zde profil mého oblíbeného IBM Česká republika).

Před lety se nám však rozmohl takový nešvar, kdy do politiky vstoupily lidé vlastnící stovky firem. Sledovat zakázky všech firem s vazbou na takového politika může znamenat mnoho různých dotazů na každou jednotlivou firmu. Ale tomu je konec.

Nyní můžete libovolný dotaz do Registru smluv rozšířit o smlouvy s vazbu na konkrétního politika. Zajímají vás kšefty se dřevem mezi státem a firmami Andreje Babiše? Snadné. Položte dotaz: prodej dreva osobaId:andrej-babis

A co smlouvy firem a organizací s vazbou na sponzora TOP 09 RNDr. Jana Maternu Ph.D.? Dotaz zní: osobaId:jan-materna

Asi jste si všimli, že pravidlo je docela snadné – do vyhledávání stačí přidat osobaId:<zkratka-osoby>. Zkratka osoby je obvykle ve formátu jmeno-prijmeni (bez diakritiky), ale nemusí to být pravidlem. Kde tu zkratku vzít?

Jsou dvě jednoduché cesty:

  1. použijete Snadné hledání (najdete ho na Hlídači smluv v hlavičce stránky, úplně nahoře), a kromě ostatních parametrů dotazu v závěru dotazníků napíšete jméno politika, co vás zajímá. Po odeslání se zkratka automaticky vyplní.
  2. začnete na seznamu politiků, najdete si požadovaného politika a na profilové stránce vám zkratku napíšeme.

    Zkratka hledané osoby na Hlídač Smluv

 

A víte co je na tom všem nejlepší? Díky tomuto vyhledávání si můžete nechat každý den zaslat do emailu nové smlouvy všech firem vašich oblíbených politiků. Bezpracně.

 

 

Pracujeme s daty politiků a dalších osob s vazbami na politiku (příbuzní, lobisté, poradci, sponzoři politických stran apod.). Pokud někde použijeme zkratkovité pojmenování „politik“, vždy tím myslíme tuto širší skupinu lidí.

Pracujeme s přímými a nepřímými vazbami (majitel, statutární orgán) mezi českými ekonomickými subjekty a politiky. Zobrazujeme nejen aktuální, ale i historické (neplatné) vazby osob na firmy. U historických vazeb rozlišujeme vazby nedávné (5 let neaktuální) a historické. Nedávné a aktuální vazby jsou vazby, které nás zajímají nejvíce a pokud není určeno jinak, zobrazujeme a pracujeme s těmito vazbami.

Nezobrazujeme smlouvy se subjekty vlastněné státem či místními úřady, ve kterých je angažovanost politiků daná zákony či pracovní náplní.