10 skvělých věcí z hospodaření úřadů!

Kopie Návrhu Kopie Návrhu 2020

K-Index každý rok porovnává hospodaření tisícovky úřadů. A díky komunikaci s úřady a aktivní pomoci se průměrně chování státních institucích čím dál víc zlepšuje. Za rok 2022 bylo hodnoceno 1108 největších subjektů a my jsme vybrali 10 super zpráv, které nás potěšily! 

  1. Za minulý rok si polepšila ministerstva, která oproti 2021 nyní neobdržela žádné “E”.
  2. Co se týče krajských úřadů, letos všech 14 krajů získalo hodnocení “B”. V roce 2021 dostaly dva kraje známku “C”.
  3. Karlovarský a Jihočeský kraj se oproti 2021 zlepšil o známku (na „B“). Obzvláště Jihočeský kraj se výrazně polepšil a posunul se téměř do poloviny žebříčku. 
  4. Zlepšily se i jednotlivé městské části Prahy, kde 19 z 22 má hodnocení “B”, zbylé 3 za “C”. 
  5. Překvapením, velmi milým, jsou letos výsledky velkých a fakultních nemocnic: 75 % “B” a 15 % “C” (což byla nejhorší udělená známka).
  6. Rating krajských úřadů se obecně výrazně zlepšil. 
  7. Překvapivým skokanem byly organizace Lesy města Dvůr Králové nad Labem (“F” -> “D”), Vodárenská společnost Táborsko s.r.o. (“F” -> “C”) či Uměleckoprůmyslové museum v Praze (“E” -> “B”). 
  8. U parametru ukazující podíl smluv bez ceny jsou letos skvěle hodnoceny Krajská nemocnice T. Bati (0 %), Státní fond životního prostředí ČR (0 %), Dopravní podnik Českých Budějovic (0 %) či Státní zemědělský intervenční fond (0 %).
  9. Obrovská snaha o zlepšení: 207 organizací dostalo za rok 2022 bonus za transparentnost!
  10. A zvířátka nakonec: Zoologická a botanická zahrada města Plzně se z posledního místa za rok 2021 posunula na 4. nejlepší místo!