2023: Zase o rok transparentnější

Black Simple 2023 Happy New Year Instagram Post 2

Na začátek vám všem musíme opět poděkovat za to, že Hlídač mohl i v roce 2023 efektivně zlepšovat fungování státu. A zvládli jsme toho opravdu mnoho. Rádi vám proto představíme alespoň část toho, co se nám letos podařilo. Bez vaší podpory by to ale nešlo. Děkujeme všem za dary, zprávy i komentáře, kterými ukazujete, že má naše práce smysl!

A pokud nedočtete až do konce, tak vám chceme na tomto místě popřát klidné a radostné svátky a vše nejlepší do roku 2024!

HLÍDAČ A STÁT

Zakázka GFŘ, která naznačí budoucnost finanční správy

Nová zakázka na starý ADIS. Nejdůležitější it zakázka tohoto roku za více jak 2 miliardy ukáže, jestli se GFŘ zbaví závislosti na IBM a O2. jaká jsou omezující podmínky a kritéria výběru? A chce se vůbec závislosti zbavit? Více v článku

“Zbytečná” elektrokola České pošty 

Předražená elektrokola s malou nosností. kromě upozornění na podezřelou zakázku jsme také ukázali, jak vypadají po měsíci používání. 

Kyberútoky proti České republice

Na začátku roku jsme stáli v přední obranné linii a pomáhali chránit Česko před mohutnou vlnou hackerských útoků typu DDoS. Detailněji o útocích i útočnících jsme psali zde

Téměř neexistující eGovernment cloud

Je to 6 let, co byl českou vládou schválen Strategický rámec národního cloud computingu – eGovernment cloud ČR. A jsme stále na naprostém začátku. Více zde.

Selhání s žádostmi o příspěvek na bydlení 

Až bizarní akce s příspěvkem na bydlení se táhla skoro půl roku. O trablemi s příspěvkem na bydlení jsme psali zde.

K-index za rok 2022

Všech 14 krajů získalo hodnocení B. Ministerstvo financí a Česká pošta jsou opět v žebříčku nejhorší. Za rok 2022 bylo hodnoceno 1108 největších subjektů, vybrali jsme také 10 skvělých věcí z hospodaření úřadů.

Platy úředníků za rok 2022

Rekordních 6700 pozic ve státní správě a státních podnicích, detailní informace o platech i odměnách na https://www.platyuredniku.cz. Letos poprvé poskytla data Česká pošta, některé organizace i přes novou zákonnou povinnost odmítají informace zveřejnit. Celý článek zde.

Analýza: je důležitý počet, nebo struktura úředníků?

Většinový názor společnosti, novinářů (a veřejně, nikoliv fakticky) i politiků je, že musíme snížit počet úředníků. Je tomu ale opravdu tak?

Problémy SÚKLu

SÚKL, provozovatel eReceptu, začátkem května bez upozornění změnil podporované protokoly. Tato informace nebyla veřejně známá a zejména velcí poskytovatelé zdravotních služeb tak nemohly eRecepty vydávat. Změna byla oznámena až po tlaku ze strany Hlídače. 

Naštvaní úředníci: průzkum ohledně digitalizace procesů 

Zeptali jsme 10 zaměstnanců státní správy na jejich zkušenosti s dosavadní elektronizací úřednických postupů. Jak jim digitalizace služeb (ne)ulehčuje práci, kde spatřují největší nedostatky a co je jejich největším požadavkem. Výsledky byly opravdu překvapující. Celý průzkum zde

Praha jako trafika

Dá se hl. město řídit na vedlejšák? Voličům slíbili, že se budou starat o své městské části, ve skutečnosti však nemají čas ani na své další „hlavní“ funkce. V únoru jsme se zabývali i kumulacemi příjmů.

Společně a digitálně

Poslali jsme všem poslancům naše doporučení k pozměňovacímu návrhu novely zákona o zadávání veřejných zakázek. naše stanovisko je jednoznačné: schválit. Musí se také více řešit role státních podniků a důkladněji dohlížet na interní pravidla spolupráce. Více zde.

HLÍDAČ OBČANŮM

Rychle a jednodušše: voličský průkaz

I při prezidentských volbách se u nás jako vždy dostalo každému pomoci. Formulář, všechny informace i rychlá pomoc na jedné přehledné stránce. A letos děkujeme i za obrovské množství děkovných zpráv za pomoc!

Pomoc s nevyžádanými telefonáty

Dáváme vám možnost nahrávat a nahlásit obtěžující marketingové hovory. A to opravdu jednoduše a rychle přímo z homepage hlídače. Průvodce nahráním hovoru a posláním stížnosti na nevyžádané marketingové hovory a vše podstatné se dočtete zde.

Kvalitní infoservis o jednání vlády

Přinášíme stručný výběr toho, co bude mít na programu vláda, shrnuté do srozumitelných bodů. Stali jsme se spolehlivým infoservisem pro občany i novináře. 

106ka

Neustále se setkáváme s dotazem „co je to vlastně zákon 106 a jak ho využít“. Všichni občané mají právo na informace, ale stále hodně z nich neví, o jaké a jak mohou žádat. Osvěta je pro nás stále denní chléb. Přiblížili jsme také nový paragraf zákona č. 106/1999 sb. o § 8c, týkající se příjmů fyzických osob, který je nejen pro naši organizaci průlomový.

NAPŘÍČ HLÍDAČEM

Pod pokličkou: AI v Hlídači

Už 4 roky používáme spoustu vlastních machine learning a ai nástrojů. Většinou nejsou vidět nebo se projevují ve zdánlivě běžné funkčnosti. Postupně vám je představujeme

Křišťálová lupa 2023

Jsme hrdí na to, že jsme byli dvakrát nominováni v prestižní anketě Křišťálová lupa. Naše projekty Hlídač státu a Platy úředníků ocenila odborná porota v kategorii veřejně prospěšná služba, umístili jsme se na 4. a sdíleném 8.-10. místě.

Obrovské zjednodušení orientace na Hlídači

Zcela nová navigace a homepage, díky které je hledání na hlídači mnohem jednodušší. 

Watchdog analytics

Cenové analýzy z dílny hlídače státu: 

  • Detailní nákupní ceny za it služby ve státní správě.
  • Porovnání nabídek dodavatelů státu. 
  • Očekávané ceny zadavatelů veřejných zakázek a jejich srovnání.
  • Data pro 20 it profesí, 280 konkurentů a 300 zadavatelů.
  • Kompletní přehled za roky 2020, 2021 a 2022.

Díky těmto analýzám jsme státu ušetřili více než 7 miliard korun.

HW, GPU, AI A SPOUSTA UMĚLÉ INTELIGENCE

Koncem roku 2022 jsme výrazně upgradovali část našich serverů, na který provozujeme více než 40 virtuálních strojů a téměř 100 docker instancí. K tomu jsme začali pracovat na vlastním jazykovém modelu (díky veliké pomoci Karmiho, Jakuba Hajiče, Dana Kobra, Pavla Zborníka, Štepána Kováře a dalších) a začali využívat dalších novinek v oblasti AI a ML. Díky tomu máme nový a mnohem lepší Speech2Text engine, kterým zpracováváme audio záznamy zastupitelstev a videa politiků.

K tomu jsme si pořídili dvě silné GPU karty (Nvidia RTX 3080 dar od Michala Illicha, díky) a novou NVidii RTX 4090. Další GPU si pronajímáme podle potřeby. Na co vše LLM a GPU karty potřebujeme vám představíme v seriálu v příštím roce.

Proč potřebujeme tak silný HW? 

  • Máme 7 fyzických strojů, 6 z nich rack a vše na nich virtualizované
  • kolem 50 virtualizovaných serverů (2x win, 1x MS SQL, zbytek Linux)
  • přes 167 milionů aktivních dokumentů, denně aktualizovaných
  • 1,6 TB textových dat, 80+ TB zdrojových dat
  • desítky miliard datových vět
  • 19 elastic serverů, 2 clustery, 3 relační DB (MS SQL, MySQL)
  • 2 web servery, 2 testovací, API, OCR API, interní API
  • Couchbase cluster
  • OCR server cluster převedený do Docker containerů, (300 000 až 1 000 000 OCR stránek denně
  • Speech2Text cluster (6 instancí)
  • klasifikace smluv (3 instance), 
  • web page screenshots (6 instancí)
  • téměř 100 docker kontejnerů ve Swarmu 
  • interní a externí monitoring našich i státních webů
  • 4000 nových smluv denně (+ OCR, klasifikace, parsování smluv, chyby, analytika), stovky veřejných zakázek, stovky insolvencí (změn)
  • tisíce změn a nových veřejných zakázek
  • desetitisíce změn v dalších databázích, jejich provázání a analytika
  • velké statisíce až miliony dotazů do API denně
  • desítky tisíc uživatelů webu a API
  • tisíce hacker útoků denně
  • odešleme více než 11 000 emailů denně.

Za celý tým přejeme každému z vás co nejklidnější prožití svátků. Věříme, že další rok bude zase o kus transparentnější, a to i díky vaší podpoře.

S přáním krásných Vánoc a šťastného nového roku,

Tým Hlídače státu