Nápověda jak vyhledávat

K-Index v roce 2023 dal nejvyšší hodnocení pro Kraj Vysočina, nejnižší Plzeňský (video)

Před krajskými volbami jsme pro vás připravili hodnocení K-Indexu pro kraje. Udělali jsme souhrnný sumář pro všechny roky, ve kterých K-Indexem hodnotíme kraje; a všechny výsledky krajů od roku 2017 do 2023 jsme vám shrnuli do krátkého videa, které ukazuje nejvyšší a nejnižší příčky.

K-Index v letech 2017-2023

Co je K-Index

K-Index je chytrý nástroj od Hlídače státu, který monitoruje, jak efektivně a transparentně hospodaří české úřady (a v tomto případě kraje) s veřejnými penězi. Využívá otevřená data z Registru smluv a pomáhá odhalovat možná rizika v obchodních vztazích krajů a soukromých firem.

Kraj Vysočina

Jako nejlepší skončil v roce 2023 Vysočina. Jako nejhorší skončil Plzeňský kraj. K-Index pro kraje je ale velice vyrovnaný a pohybuje se kolem známky B.

Nástroj hodnotí organizace, které mají alespoň 60 smluv nebo jejichž celková hodnota smluv překračuje 48 milionů korun. Z tisíců úřadů a institucí tak K-Index obvykle ročně analyzuje zhruba tisícovku.

K-Index 2023 Kraj Vysočina

Každou zveřejněnou smlouvu pak boduje podle 10 parametrů, odhaluje riziková místa a výsledné skóre organizace se pohybuje v rozmezí 0 až 120 bodů. Výsledkem je hodnocení od A (nejlepší) až po F (nejhorší), které poskytuje zpětnou vazbu a motivuje instituce k lepší správě veřejných prostředků.

Cílem K-Indexu je posílit odpovědné chování státních institucí a povzbudit k tomu, aby lépe hospodařily.

Rozdělení hodnocení K-Indexu:

  • 0–3: Nejlepší (A)
  • 3–6: Velmi dobré (B)
  • 6–9: Dobré (C)
  • 9–12: Uspokojivé (D)
  • 12–15: Špatné (E)
  • 15 a více: Nejhorší (F)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *