Jak na Hlídači najít konkrétní věc

Zajímá mě konkrétní věc. Jak ji najdu?

Víte, co konkrétně hledáte a chcete to rychle najít? V našem vyhledávači můžete upřesňující informace objevit pomocí tzv. operátorů. Mluvíme na vás v hádankách?

Uf, to jsme nechtěli, pojďme se raději podívat do naší nápovědy, která vám vše více přiblíží. Zobrazí se po kliknutí na pole “Nápověda – jak vyhledávat”.

Nápověda pro snadné vyhledávání uvádí v několika záložkách pomocné vyhledávací funkce (operátory). Základní operátory pro textové vyhledávání najdete hned v první záložce.

Jak je použiju?

Stačí, když si vyberete, co konkrétně chcete zjistit. Zajímá vás, jakými auty jezdí na ministerstvu?

Do vyhledávacího okna zadejte Ministerstvo vnitra a přidejte základní operátor AND, který znamená a (dohromady, společně). Jak požadované ministerstvo, tak logický operátor vám náš vyhledavač našeptá. K němu pak jednoduše dopište do uvozovek výraz “nákup vozidla” a klepněte na HLEDAT. Databáze bude vyhledávat veškeré záznamy, které obsahují jak Ministerstvo vnitra, tak výraz “nákup vozidla” současně.

A hle, hned na prvním místě na nás vykoukla smlouva, která obsahuje zadané výrazy buď rovnou v jejím popisu nebo v samotném textu smlouvy.

Chci se v tom lépe orientovat, jak snížím počet výsledků?

Počet výsledků jednoduše snížíte například tím, že základní vyhledávací dotaz zpřesníte o další výrazy, které by měl vyhledávaný dokument obsahovat. Můžete si pomoci i tím, že do vyhledávacího pole napíšete parametr, pomocí kterého určíte časový úsek. Najdete jej v záložce u nápovědy pro REGISTR SMLUV. Upřesnit takto můžete datum zveřejnění nebo toho, kdy byla smlouva podepsána. Podívat se tak můžeme na ukázku stejného ministerstva a na smlouvy, které zveřejnilo v lednu letošního roku. K hledanému subjektu připíšete: zverejneno:[2021-01-01 TO 2021-01-31].

Díky těmto parametrům si můžete například vyhledat smlouvy podle toho, kdo je přímo schválil. Chcete vědět, co všechno schválil starosta Hradce Králové, Alexandr Hrabálek? Výsledky si snadno vyhledáte použitím operátoru pro registr smluv: schválil:jméno osoby.

Další možnosti pokročilého vyhledávání ve všech databázích vyhledávání najdete přímo v nápovědě.