Hlídačův rok 2020: Děkujeme, že jste nás i letos inspirovali!

Snímek Obrazovky 2020 12 22 V 16.41.01

Zhodnotit rok 2020 není jednoduché. Sám uplynulý rok totiž rozhodně nebyl jednoduchý. My se však snažíme, jako vždy, koukat na věci s optimismem! Když měl Michal Bláha v pořadu 168 hodin shrnout ve dvou větách letošní rok, optimismus z něj přímo sršel:

I letos jsme také pomohli nespočtu úředníků s jejich prací a suplovali v této aktivitě stát.Stejně jako předchozí roky, i letos jsme aktivně pomáhali k transparentní státní správě a lepšímu prostředí ČR. Kvůli koronavirové pandemii a neustálému klopýtání vlády jsme ale měli o to více práce. Znovu jsme se tak přesvědčili, že naše práce má opravdu SMYSL: ať už jde o neustálou kontrolu politiků a státní správy, upozorňování na chyby a návrhy oprav, zveřejňování neprávem utajovaných dat, pomoc se zvládáním covidové situace či vytváření nových databází a návodů pro běžné občany, abychom jim co nejvíce ulehčili život v tomto státě. I letos jsme také pomohli nespočtu úředníků s jejich prací a suplovali v této aktivitě stát.

Nic z toho by nebylo možné bez podpory našich dárců, přispěvatelů a fanoušků. Všem vám patří ze srdce velké díky! A slibujeme, že v roce 2021 budeme v naší práci pokračovat se stejným nasazením.

Než se pustíme do stručného shrnutí roku 2020, chtěli bychom vám za celý tým Hlídače státu popřát, aby letošní Vánoce byly opravdu svátky klidu a pohody (tzn. pro svůj duševní klid doporučujeme nyní neprohlížet přepisy z jednání vlády či vyjádření premiéra). 

Hlídač státu v roce 2020

Do GitHub repository jsme za 2020 provedli 1647 commitů v 2550 souborech a provedli více než 4 677 634 změn v kódu jednotlivých souborů. Statistiky jsou z veřejných i neveřejných GitHub repository.

Hlídač státu byl v roce 2020 citován téměř v 800 článcích, televizních a rozhlasových pořadech. Jsme pyšní, že jsme mohli pomáhat především médiím jako je Česká televize, Aktuálně.cz a Hospodářské noviny, DVTV, Respekt, Reflex či Deník N. Objevili jsme se i ve článcích, které si možná necháme pro dovršení absurdity roku 2020 zarámovat: pouštěly se do nás například Haló noviny, Sputnik, AC24, Aeronet či Parlamentní listy 😬

Za rok 2020 nám bylo zasláno přes 1300 dotazů, z nichž téměř 900 přišlo v druhém pololetí. Více něž 80 % zpráv jsme dokázali vyřešit hned v den přijetí. Více než polovina dotazů se týkala registru smluv.

V neposlední řadě také díky za to, že nás podporujete i na sociálních sítích!

Na Twitteru nám za letošní rok přibylo téměř 5000 sledujících (dohromady 10 901), na Facebooku dokonce 8000 (celkem 14 528). Také jsme se letos experimentálně zkoušeli ve volných chvílích věnovat i Instagramu, kde nás aktuálně sleduje přes 560 fanoušků. 

A teď již stručné shrnutí toho, co se Hlídači státu podařilo za uplynulý rok:

Vytvořili jsme také nové databáze:

  • Vyjádření politiků na sociálních sítích
  • Národní investiční plán
  • Národní plán obnovy
  • Jednání Vlády ČR
  • Rejstřík trestů právnických osob
  • Jednání Rady České televize 
  • Databáze Zasedání zastupitelstev (beta verze)

Jsme vděční, že vás máme a děkujeme, že jste s námi na hlídce! Klidné svátky a šťastný nový rok přeje Hlídač státu!